Ostatnie warsztaty kulinarne w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie, prowadzone były przez młodych i utalentowanych kucharzy z Restauracji Kameralnej w Pszczynie, którzy tym razem zaproponowali uczestnikom polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Dawid Zioła i Karol Wacht, to kucharze, którzy z pasją i zaangażowaniem realizują się w swojej pracy, a zagraniczne doświadczenia oraz niesłabnąca chęć rozwoju sprawiają, że to, co podają na talerzu można z całą pewnością określić sztuką kulinarną.
Połączenie tradycji z nowoczesnością. Uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali trzy potrawy:
- Pieczone polędwiczki marynowane w sosie sojowym z tymiankiem, miodem, czosnkiem i rozmarynem zawinięte w boczek. Dodatki: pieczona pietruszka i seler, gotowane następnie ze śmietaną i laską wanilii.



- Gotowany ozór wołowy z przyprawami (czosnek, tymianek, pietruszka). Dodatki: chipsy z topinamburu, prażona kasza gryczana, sok z buraka (zagotowany z miodem, octem, solą i rozmarynem) z dodatkiem agar-agar, substancji żelującej oraz bezy w kolorze buraczanym.
- Tatar wędzony z gorczycą, kapustą kiszoną i pianka z ogórka kiszonego. Dodatki: majonez z wędzona papryką, oliwa ze szczypiorku.
Kuchnia lokalna, wielokulturowa, molekularna, ale przede wszystkim smaczna! Każde spotkanie uczniów PZS 2, to doskonała okazja do ukształtowania smaku i pobudzenia kreatywności.
Sponsorami spotkania była Restauracja Kameralna w Pszczynie, Hotel Piaskowy w Pszczynie, firma Imbir z Mysłowic ? dostawca owoców i warzyw oraz firma Siejemy - miejska farma produkująca siewki warzyw, mikro liście oraz pędy roślin.