3 grudnia w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie odbyły się warsztaty kulinarne. Tym razem uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych musieli wykazać się własną pomysłowością i inicjatywą. Motywem przewodnim tegorocznych świątecznych warsztatów kulinarnych w PZS nr 2 była świeża makrela ? zupełnie niedoceniana i zapomniana ryba. Nowością dla uczniów była jednak forma spotkania. Uczestnicy mieli samodzielnie stworzyć danie na bazie dowolnie wybranych produktów przygotowanych przez kucharza prowadzącego ? Szymona Kupczyka ? szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie.
Uczniowie przygotowali m.in. smażoną makrelę, makrelę pieczona w papilotach z purée z batatów, batatowym smażonym tagliatelle, pieczonymi chipsami z batatów, batatami smażonymi w temperze, z salsą czy z sałatką. Bawili się smakami, eksperymentowali i przede wszystkim wszyscy przekonali się, jak różne potraw można wykonać z tych samych składników. - Dobry kucharz, to taki, który z kilku produktów potrafi stworzyć arcydzieło ? zachęcał młodych kucharzy Szymon Kupczyk, który podkreślił, że sztuka gotowania, to praca każdego dnia.
Celem takich spotkań jest propagowanie różnorodności potraw, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych i przede wszystkim rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatyw, wyrabianie poczucia piękna i estetyki w kuchni. ? Gotowanie musi być pasją opartą na stałym samodoskonaleniu ? podkreślił szef Restauracji Kameralnej.
Szymon Kubczyk ? kucharz pracujący w gastronomi od 16 lat. Dekadę spędził gotując w londyńskich restauracjach. Od listopada 2018 jest szefem kuchni Restauracja Kameralna, która w swojej ofercie może pochwalić się m.in. gęsiną przygotowywaną na 11 sposobów. Obecnie nad jakością i coraz lepszą renomą lokalu czuwa pięciu wykwalifikowanych kucharzy, m.in. Dawid Zioła ? zastępca szefa kuchni i absolwent PZS nr 2, który również uczestniczył w warsztatach.
Sponsorami produktów były firmy: Imbir z Mysłowic ? dostawca owoców i warzyw; Iglomen ? dystrybutor żywności dla handlu i gastronomii; Prymat ? producent przypraw.