13 listopada w pracowniach gastronomicznych Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie, uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość poznania smaków kuchni śródziemnomorskiej, tak bardzo popularnej i lubianej w Polsce. Inicjatorką spotkania była Oliwia Płaczek, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej - dietetyk z pasji i wykształcenia, miłośniczka kuchni i zdrowego jedzenia.

Młodzież przygotowała łososia z chipsami z fioletowych ziemniaków oraz pieczonego bakłażana faszerowanego czerwoną soczewicą, suszonymi pomidorami, pietruszką, czosnkiem i ziołami. Potrawy wyglądały niezwykle estetycznie i smakowały wybornie.

Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w swojej ofercie posiada m.in. studia I stopnia w kierunku Dietetyka oraz Gastronomia: https://www.swsm.pl/index.php.