Idą, idą święta?

Przed nami Wigilie Klasowe, dlatego w pracowniach gastronomicznych
W ruch idą mąka, masło, miód i cukier,
bakalie ? orzechy, migdały oraz lukier.

 Żywieniowcy już zakasują rękawy
i pracują nad czymś co wymaga wielkiej wprawy.


Pachnące ciasteczka, wypieczone pierniki -
słodkości potrzebują najwyższej techniki
By cieszyły nie tylko podniebienie,ale także oko
Och, jak dobrze w tej szkole, jak słodko....


Poniżej przepis na pyszne pierniczki:)

Pierniczki ? przepis
Składniki:
25 dag miodu
25 dag cukru kryształu
25 dag tłuszczu
5 jajek
Przyprawa do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg mąki pszennej

Wykonanie:
10 dag cukru upalić na karmel. Rozpuścić miód i resztę cukru (15 dag), dodać margarynę, chwilę podgrzewać, dodać przyprawę do piernika, wymieszać, ostudzić.
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać ostudzony karmel oraz masę z cukru miodu, margaryny, wbić jajka, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki (na 12 godzin lub dłużej).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać foremkami różne kształty, układać na blaszce i piec w piekarniku 160-170 st. przez 10 min. Po upieczeniu ? dekorować.
Lukier
Składniki:
15 dag cukru pudru
Sok z jednej cytryny

Składniki dobrze utrzeć.
Do dekoracji:
Polewy czekoladowe i białe, orzechy, płatki migdałowe, kolorowe posypki.

Pierniczki z witrażykami
W dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec koniecznie na papierze do pieczenia w tem.160 st. C!, ściągać z blachy dopiero po wystudzeniu.

Ciastka maślane
Składniki:
20 dag masła
15 dag cukru pudru
40 dag mąki krupczatki
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Marmolada ? do przekładania ciastek

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia oraz twarde masło. Siekać nożem, następnie dodać cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy (posypując ją mąką) na grubość 3 mm. Wykrawać foremkami ciasteczka, układać na blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 10 min. na złoty kolor. Po wystudzeniu składać ciastka po dwie sztuki, przekładając je marmoladą. Posypać cukrem pudrem.