Świąteczne wydanie comiesięcznych warsztatów kulinarnych w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 było dawką inspirujących pomysłów cukierniczych.
Uczniowie klas gastronomicznych pod okiem szefa kuchni Piotra Polaka oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z PZS2 przygotowali świąteczne wypieki. W listopadzie zebrało się na warsztatach aż 15 uczniów.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych to uczniowie klas zawodowych i technicznych, kształcący się na kierunkach: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy oprócz obowiązkowych zajęć w szkole dodatkowo rozwijają swoje pasje i talenty.
Wśród świątecznych przysmaków, które przygotowali uczniowie pod okiem mistrza sztuki kulinarnej - Piotra Polaka znalazły się: cynamonowe bułeczki drożdżowe, kruche ciastka - gwiazdeczki, serduszka oraz rogaliki z kokosem, a także deser na bazie gorzkiej czekolady.
Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością, tworząc własne formy i kształty ciasteczek. Podczas warsztatów nie zabrakło kreatywności i dobrego humoru.
Mamy nadzieję, że na Waszych świątecznych stołach pojawią się równie pyszne świąteczne wypieki.
Życząc zdrowych i wykwintnych Świąt, pachnących imbirem, goździkami i cynamonem zapraszamy na kolejne warsztaty w Nowym Roku oraz (już w marcu 2018!) na Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany w naszej szkole.