- ?Prostota smaków to najważniejsza zasada w gotowaniu.? ? tymi słowami grupa kucharzy oceniających potrawy w Szkolnym Konkursie Kulinarnym ?Kucharz Roku 2017? rozpoczęła I edycję tego konkursu organizowanego 14 listopada w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy, której produktami bazowymi były mąka i woda. Osiem dwuosobowych drużyn walczyło o punkty za smak, pomysłowość przygotowania, estetykę wykonania, szacunek do produktu. Liczył się również aspekt higieny i czystość stanowiska.

Przez dwie godziny jurorzy techniczny obserwowali pracę młodzieży, aż do momentu, kiedy ich dzieła wylądowały na stole degustacyjnym. Wymogiem była odpowiednia temperatura potrawy oraz ciepły talerz, na którym była ona podana.


I tak jurorzy degustacyjni mogli spróbować własnoręcznie robionych makaronów podanych z sosami, krokietów, kolorowych naleśników z farszem, pierogów, czy tortilli. Każda para zaprezentowała się w wyjątkowy sposób.
Zwyciężył duet Angelika Podbioł i Daniel Rzesiowski. Nagrody wręczał starosta Paweł Sadza, który pogratulował młodym kucharzom pasji i zaangażowania oraz podkreślił, że Powiatowy Zespół Szkół, to placówka, która kształci fachowców w gastronomii.
Wszyscy finaliści otrzymali przepiękne puchary, prezenty oraz po 2 vouchery degustacyjne do Restauracji Kameralna i Słowianka w kwocie 150 zł, 120 zł i 100 zł. Ci, którzy nie stanęli na podium dostali dyplomy i upominki na pocieszenie.
Serdeczne podziękowania należą się Piotrowi Polakowi, szefowi kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, który jako wspaniały organizator dołożył wszelkich starań, by ten konkurs i nagrody były przygotowane na najwyższym poziomie.
W jury zasiedli również Adrian Bęben ? szef kuchni Restauracji Słowianka w Bielsko-Białej, Witold Abratański ? wiceprezes Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki i Krystian Masny ? zastępca szefa kuchni Restauracji Kameralna.
Sponsorami nagród w konkursie była Restauracja Kameralna, Restauracja Słowianka, firma Prymat, Międzybrodzkie Makarony Dybał, Fabryka Pił i Narzędzi "WAPIENICA" Globus, Agencja Reklamy DORIS, Polok Group ? grupa producentów pieczarek, Bazar u Koziołka Catering ze Smakiem, Hipermarket Auchan Bielsko-Biała oraz Jerzy Wilczek, prezes Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki, który wspomógł organizatorów w pozyskiwaniu nagród.