Pieczone w formie lub specjalnych papilotkach muffiny to smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wprawni cukiernicy potrafią żonglować możliwościami upieczenia tych przepysznych babeczek. Są wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami.
Poniżej przepis na muffiny z kawałkami czekolady
Składniki na 12 sztuk:
- mąka pszenna ? 2 szklanki
- cukier ? ? szklanki
- czekolada deserowa ? 1 szt ( posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach)
- proszek do pieczenia ? 2 łyżeczki
- soda oczyszczona ? 0,5 łyżeczki
- cukier waniliowy ? 2 łyżeczki
- mleko 2% - 1 szklanka
- olej ? ? szklanki
- jajka ? 2 szt
- papilotki papierowe na mufinki
Sposób wykonania:
- Suche składniki połączyć ze sobą
- Mokre składniki połączyć ze sobą
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą
- Napełnić papilotki lub foremki na mufiny do 2/3 wysokości
- Piec na złoty kolor około 20 minut w temperaturze około 180?C-200?C