Pieczone w formie lub specjalnych papilotkach muffiny to smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wprawni cukiernicy potrafią żonglować możliwościami upieczenia tych przepysznych babeczek. Są wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami.

Poniżej przepis na muffiny z kawałkami czekolady 

Składniki na 12 sztuk:

  • mąka pszenna ? 2 szklanki
  • cukier ? ? szklanki
  • czekolada deserowa ? 1 szt ( posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • proszek do pieczenia ? 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona ? 0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy ? 2 łyżeczki
  • mleko 2% - 1 szklanka
  • olej ? ? szklanki
  • jajka ? 2 szt
  • papilotki papierowe na mufinki

Sposób wykonania:

  • Suche składniki połączyć ze sobą
  • Mokre składniki połączyć ze sobą
  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą
  • Napełnić papilotki lub foremki na mufiny do 2/3 wysokości
  • Piec na złoty kolor około 20 minut w temperaturze około 180?C-200?C