Najlepsze przepisy, to sprawdzone przepisy.

                                                                                    PIZZA - sprawdzona receptura

 

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

  • 25 g drożdży świeżych lub 1 łyżka suchych drożdży (12 g)
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 3,5 (60 dag) szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Świeże drożdże rozkruszyć w niedużym naczyniu, do którego dodajemy 1/4 szkl. wody i 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić rozczyn na 5-10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać pozostałą część wody, oliwę, sól i rozczyn (lub suche drożdże). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki.

Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi. W brzegi ciasta można dodatkowo zawinąć ser.

Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie ulubione dodatki (np. pieczarki, szynkę lub salami, paprykę, pomidory, cebulę, oliwki, anchois). Odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, choć nie jest to niezbędne - wyrośnięty spód to grubsze, bardziej 'puchate' ciasto. Piec około 12-15 minut w maksymalnej temperaturze 230-250?C (to zależy od piekarnika). Ser nakładać na pizzę kilka minut przed końcem pieczenia, żeby się nie spiekł.

Smacznego!