MIEJSCA PAMIĘCI
Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie zapraszają mieszkańców powiatu pszczyńskiego do udziału w sondzie na temat miejsc pamięci na ziemi pszczyńskiej.
Sonda odbędzie się 2 kwietnia (sobota) w godzinach od 10 do 14 na pszczyńskim rynku i jest organizowana w ramach ogólnopolskiego konkursu o mandat poselski na XXII Sesję Sejmu Dzieci i Młodzieży.
WIELKANOC
Najserdeczniejsze życzenia
zdrowych, radosnych i spokojnych
Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
Niech każdy z Was wykorzysta ten okres czasu jak najlepiej,
każdego dnia znajdując chwilę czasu dla siebie i swoich bliskich.
Niech króliczek przyniesie Wam w prezencie to, czego najbardziej pragniecie,
coś, co pozwoli spełnić choć jedno Wasze marzenie...
GOTOWALIŚMY NA WOJEWÓDZKIM KONKURSIE KULINARNYM W SOSNOWCU
Dzień po szkolnym konkursie "Ziemniaczane co-nieco" spróbowaliśmy naszych sił w 1 edycji wojewódzkiego konkursu "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" organizowanym przez Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie przy CKZiU w Sosnowcu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Czuwaj i Martyna Gruszka.
Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były "Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej". Oprócz naszej dwójki swoje umiejętności zaprezentowało jeszcze 7 dwuosobowych zespołów ze szkół z Tych, Zawiercia, Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Bytomia i Rudy Śląskiej. Ich pracę oceniało 6-osobowe jury składające się z czterech zawodowych kucharzy - szefów kuchni zrzeszonych w Śląsko- Jurajskim Stowarzyszeniu Qulinarnym, 1 nauczyciela przedmiotów gastronomicznych wybranego losowo spośród opiekunów uczniów i 1 nauczyciela placówki organizującej konkurs.
Nasze reprezentantki jako danie konkursowe wykonały "Orientalne placuszki kalafiorowe przełożone pastą z czerwonej fasoli podane z sosem jogurtowo- limonkowym".
Podczas gdy uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy, dla ich opiekunów zorganizowano warsztaty kulinarne poprowadzone przez pana Macieja Musiała - szefa kuchni restauracji "Poziom 511" w Sosnowcu.
Serwowane przez niego dania również bazowały głównie na warzywach. Były to:
- zupa krem z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego oraz imbiru;
- pieczony łosoś podany z cukiniowym puree i tagliatelle z cukinii;
- asiet z kalafiora czyli kalafior w trzech odsłonach: jako puree, kaszka oraz smażona na palonym maśle różyczka.
Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały naprawdę wybornie.
Po regulaminowych 3 godzinach przewidzianych na wykonanie i zaprezentowanie potrawy, jury wyłoniło 3 najlepsze drużyny, podkreślając jednocześnie, że wszystkie zespoły wspaniale się spisały, a różnice w punktacji były niewielkie. Świadczy to więc o wysokim i wyrównanym poziomie konkursu.
Udział w konkursie był bez wątpienia ciekawą i kształcącą przygodą kulinarną zarówno dla biorących w nim udział uczniów, jak i ich opiekunów.
Poniżej podajemy recepturę na konkursową potrawę naszych uczennic, tak by każdy mógł samodzielnie przyrządzić i skonsumować to smakowite danie:
ORIENTALNE PLACUSZKI KALAFIOROWE PRZEŁOŻONE PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI PODANE Z SOSEM JOGURTOWO - LIMONKOWYM
Placuszki kalafiorowe:
- 1 kalafior ok. 800 g podzielony na cząstki
- 120g mąki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
- 1 średnia cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta zmielonego kuminu
- szczypta kurkumy
- ? łyżeczki cynamonu
- 1 ? 1,5 łyżeczki soli
- pieprz ? do smaku
Kalafior obgotować w osolonej wodzie (6-8 min.), przełożyć na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, jajka, oliwę i przyprawy. Kalafior rozdrobnić widelcem na niewielkie różyczki i połączyć z ciastem dokładnie mieszając. Można jeszcze ewentualnie doprawić masę wg gustu.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Piec w temp. 2000 C przez ok. 20 min. bez termoobiegu i kolejne 10 min. z termoobiegiem, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pasta z jaj i czerwonej fasoli:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula dymka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać, a następnie rozgnieść widelcem na papkę razem z jajami tak by w masie widoczne były cząstki tych składników. Dodać posiekaną drobno dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i jogurt. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos limonkowo ? jogurtowy:
- 150g gęstego greckiego jogurtu
- 1 limonka (można zastąpić cytryną)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 2-3 listki świeżej mięty (drobno posiekane)
Limonkę dokładnie umyć i oparzyć, a następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce kolorową warstwę skórki. Wycisnąć sok i 1-2 łyżki dodać do jogurtu wraz z otartą wcześniej skórką, połączyć z oliwą i przyprawami. Podawać z placuszkami.
Smacznego!
Galeria zdjęć - Szkoła - Konkursy - 2016.03.16 - GOTOWALIŚMY NA WOJEWÓDZKIM KONKURSIE KULINARNYM W SOSNOWCU (17) |
Via sacra Pszczyny ekonomia ? ekologia ? duchowość
Sprawozdanie z Międzynarodowej Konferencji Naukowej
z udziałem Gości Zagranicznych nt. ?Via sacra śląskich miast - ekonomia - ekologia - duchowość jako forma edukacji. Udział Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. K. Miarki w Międzynarodowym projekcie PILGRIM?
W dniu 21 marca 2016 roku odbyła się w gościnnych murach Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. K. Miarki w Pszczynie, Międzynarodowa Konferencja dotyczącej projektu: Via sacra Pszczyny ekonomia ? ekologia ? duchowość jako forma edukacji, realizowanego założenia idei PILGRIM. W swoim haśle przewodnim ?Żyjąc świadomie ? budujesz przyszłość? łączy PILGRIM kształcenie dla zrównoważonego rozwoju z jego wymiarem religijno-etyczno-filozoficznym. Taka forma kształcenia skierowuje swoją uwagę na zabezpieczenie przyszłości poprzez zachęcenie do przemieniającego działania w teraźniejszości.
Organizatorami konferencji byli: Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. K. Miarki w Pszczynie i Ruch PILGRIM w Austrii.
Galeria zdjęć - Szkoła - Wydarzenia szkolne - 2016.03.21 - Via sacra Pszczyny ekonomia ? ekologia ? duchowość (19)
Czytaj więcej: Via sacra Pszczyny ekonomia ? ekologia ? duchowość
Praktyki we Włoszech już za nami. Było super!
W dniach 21 lutego ? 20 marca br. grupa uczniów naszej szkoły: 7 uczniów klasy III technikum informatycznego oraz 6 uczennic klasy II technikum hotelarskigo udbywało 4-tygodniową praktykę zawodową we włoskim kurorcie Rimini w ramach projektu "Młodzi technicy we współczesnej Europie".
Praktyki zorganizowane były w ramach projektu ?Młodzi technicy we współczesnej Europie", a włoskim partnerem naszej szkoły była firma Sistema Turismo.
Informatycy pracowali w firmie wydawniczej Bookstones, gdzie zajmowali się tworzeniem relacyjnych baz danych, witryn i aplikacji internetowych. Ponadto tworzyli skrypty pozwalające na wyświetlenie witryny na urządzeniach mobilnych. Nabyte umiejętności przydadzą się bardzo na egzamin kwalifikacyjny E.14 "tworzenie aplikacji internetowych".
Hotelarki natomiast pracowały w trzech lokalnych hotelach: Bengasi, Hotel Termal Spa oraz Genty. Zajmowały się głównie hauskeepingiem oraz pomocą podczas wydawania posiłków. Pracodawcy byli bardzo zadowoleni z naszych praktykantów i nawet proponowali pracę naszym hotelarkom w sezonie wakacyjnym. Uczniowie posługiwali się w kontaktach z pracodawcami językiem angielskim, ale język włoski też bardzo sie im spodobał. Podczas pobytu uczniów odwiedziła Pani v-ce dyrektor Mirosława Bienioszek.
W wolnym czasie uczniowie zapoznawali się z włoską kulturą, językiem, historią, kuchnią oraz funkcjonowaniem włoskiego rynku pracy. Do tego, zwłaszcza w weekendy, uczestnicy projektu zwiedzali Rimini oraz miasta regionu: Bolonię, Wenecję i republikę San Marino.
Wyjazd na praktyki do Włoch bardzo podobał się uczniom. Była to dla nich okazja do konfrontacji swojej wiedzy i umiejętności zawodowych oraz kompetencji językowych z zagranicznym rynkiem pracy, ale również test na samodzielność i funkcjonowanie w grupie. Obydwa testy zdali na pięć!
Zapraszamy na stronę: https://www.facebook.com/M%C5%82odzi-technicy-we-wsp%C3%B3%C5%82czesnej-Europie-grupa-W%C5%82oska-1730783927140963/?fref=photo
Galeria zdjęć - Szkoła - Wycieczki - 2016.02.21 - 03.20 - Praktyki we Włoszech już za nami. Było super! (77) |
Konkurs kulinarny
15 marca 2016 w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się Konkurs Kulinarny ? ZIEMNIANCZNE CO-NIECO. Wzięło w nim udział sześć, dwu osobowych zespołów z klas I, II i III TŻiUG, które przez dziewięćdziesiąt minut starały się stworzyć ciekawe propozycje przekąsek z ziemniakami w roli głównej.
Zmaganiom uczennic bacznie przyglądali się oraz gotowe potrawy oceniali:
- Piotr Polak ? szef kuchni Restauracji KAPIAS z Goczałkowic-Zdroju,
- Dawid Klimaniec ? szef kuchni Restauracji Krajcar, Żywiecki Browar Rzemieślniczy z Żywca,
- v-c dyrektor Mirosława Bienioszek,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych-gastronomicznych: Barbara Łuka, Katarzyna Skubisz i Maria Potyka.
Po degustacji i długich debatach komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie zespoły:
- miejsce zdobyły Agnieszka Kuśnierz i Dominika Malarek z kl. I TŻiUG, które przygotowały ?Ziemniaczane kulki z serem?
- miejsce uzyskały Adrianna Losa i Martyna Durok z kl. III TŻiUG, za przgotowanie ?Zapiekanych ziemniaczków z szynką i kozim serem?
- miejsce przypadło dla Martyny Gruszki i Weroniki Czuwaj z kl. II TŻiUG, które przyrządziły ?Ziemniaczane mufinki?
Gratulujemy zwycięzcom!
Dziękujemy wszystkim zespołom za odwagę, pomysłowość i zaangażowanie.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki, za które serdecznie dziękujemy sponsorom: Starostwu Powiatowemu W Pszczynie, restauracji ?U Mikołajca?, restauracji Patio Con Gusto oraz Radzie Rodziców PZS nr 2.
Zwycięska drużyna została zaproszona przez szefa kuchni restauracji Kapias do uczestnictwa w przygotowaniu uroczystej kolacji w ramach akcji ?Smaki kuchni francuskiej?. Za tą wyjątkową niespodziankę, a także pomoc w przeprowadzeniu konkursu oraz fachową ocenę i porady pięknie dziękujemy panom kucharzom.
KONKURSY FOTOGRAFICZNO ? PLASTYCZNE Z ATRAKCYJNYMI NAGRODAMI!!!
1) Konkurs fotograficzny
Na konkurs należy przesłać jedno zdjęcie, będące interpretacją cytatu ?Nic dwa razy się nie zdarza? z wiersza Wisławy Szymborskiej. Organizatorem konkursu jest Galeria DNA z siedzibą we Wrocławiu.
Nagrody
? I miejsce: nagroda o wartości 4.000 zł
? II miejsce: nagroda o wartości 1.500 zł
? III miejsce: nagroda o wartości 1.000 zł
? siedem wyróżnień, każde o wartości 500 zł
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-20
2) Konkurs fotograficzny
Temat konkursu: ?Kocham psa, bo...?. Każdy uczestnik może zgłosić nie więcej niż dwie fotografie. Zdjęcia należy przesyłać w postaci odbitek (format nie mniejszy niż 20 x 30 cm) oraz w wersji elektronicznej (pliki JPG). Organizatorem konkursu jest Industrialne Centrum Kultury w Rybniku.
Nagrody
Laureaci otrzymają nagrody pieniężne o łącznej wartości 1500 zł.
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-15
3) Konkurs na plakat
Uczestnicy konkursu mają za zadanie zaprojektować plakat promujący las. Wymiary plakatu: format B1 (707 mm szerokości i 1000 mm wysokości). Prace należy dostarczyć w formie pliku JPG zapisane na nośniku elektronicznym. Organizatorami konkursu są Wydział Leśny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie i Nadleśnictwo Włoszakowice.
Nagroda
Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w wysokości 2 tysięcy złotych.
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-15
Wszelkich informacji na temat wyżej wymienionych konkursów udziela Grzegorz Galek (kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
Szkolny Mam Talent w PZS 2 w Pszczynie
W poniedziałkowe przedpołudnie 14 marca w Pszczyńskim Centrum Kultury odbyła się III edycja Szkolnego Mam Talent. Organizatorem konkursu był Powiatowy Zespół Szkół nr 2.
Uczestnikami konkursu byli nauczyciele i uczniowie PZS 2 w Pszczynie. W skład jury weszli nauczyciele i po jednym reprezentancie z każdej klasy obecnej na konkursie. Artyści prezentowali się oni w różnych kategoriach. Jak co roku przeważały występy wokalne ale nie zabrakło również tańca. Ostatecznie nagrody ufundowane przez dyrekcję szkoły otrzymali:
(300 zł.) / 1 miejsce - Szymon Opiełka (gra na gitarze)
(200 zł.) / 2 miejsce - Magdalena Pietryja (taniec)
(100 zł.) / 3 miejsce - duet Sabina Kulawiak (gitara) i Justyna Ficek (śpiew).
(100 zł.) Nagroda publiczności / Asfalt (Paweł Hończyk) i Guzik (Maciej Guzik)
Gratuluję wszystkim uczestnikom nie tylko talentu, ale także ogromnej odwagi. Szczególne podziękowania należą się Mateuszowi Grzechnikowi i Kornelowi Flisiakowi, którzy nietuzinkowym podejściem do tematu "konferansjerki" sprawili, że ta edycja na pewno pozostanie długo w pamięci zarówno uczestników jak i widowni.
Podczas wyczekiwania werdyktu jury zaśpiewała uczennica PZS 2, zwyciężczyni ubiegłorocznej edycji tej imprezy oraz III Powiatowego Mam Talent - Michalina Wituła.
Dziękując za udział w tegorocznym konkursie zapraszamy serdecznie na IV Powiatowy Mam Talent, podczas którego reprezentować naszą szkołę będą laureaci dwóch pierwszych miejsc. Gratulujemy i życzymy sukcesu.
Wycieczka do Kielc
W dniach od 9 do 11 marca 2016 roku w Kielcach miało miejsce wielkie wydarzenie. W jednym miejscu jednocześnie odbyło się aż dziewięć targów związane z szeroko rozumianym przemysłem, obróbką materiałów, automatyką i związanymi z tym dziedzinami techniki:
- XXI Targi Przemysłowej Techniki Pomiarowej CONTROL-STOM
- VII Targi Technologii Antykorozyjnych oraz Ochrony Powierzchni EXPO-SURFACE
- IX Targi Pneumatyki, Hydrauliki, Napędów i Sterowań PNEUMATICON
- IX Targi Obróbki Blach i Cięcia STOM-BLECH & CUTTING
- IX Targi Obróbki Metali, Obrabiarek i Narzędzi STOM-TOOL
- III Targi Laserów i Technologii Laserowych STOM-LASER
- XI Międzynarodowe Targi Technologii i Urządzeń dla Spawalnictwa SPAWALNICTWO
- II Targi Wirtualizacji Procesów WIRTOPROCESY
- VII edycja Dni Druku 3D
Na tak ważnej imprezie nie mogło zabraknąć mechatroników z Pszczyny. Uczniowie klas pierwszych, drugich, trzecich i czwartych oraz uczestnicy KOŁA MECHATRONIKI po kilkugodzinnej podróży dotarli na teren targów 10 marca. Przez kilka godzin zwiedzali oni stoiska, przyglądali się pokazom i zbierali materiały reklamowe. Największym powodzeniem, nie licząc robiących ogromne wrażenie sporych rozmiarów maszyn do obróbki metalu, cieszyły się stoiska z drukarkami 3D...
MISTRZOSTWA SZKOŁY W PŁYWANIU
Serdecznie zapraszamy do udziału w
MISTRZOSTWACH SZKOŁY W PŁYWANIU
31.03.2016 (czwartek) godz. 12:00
Zawody odbędą się na następujących dystansach:
- 50 m styl dowolny (dziewczęta, chłopcy)
- 50 m styl grzbietowy (dziewczęta, chłopcy)
- 50 m styl klasyczny (dziewczęta, chłopcy)
- sztafeta 4 x 50 m stylem dowolnym (drużyna mieszana, przynajmniej jedna dziewczyna)
Zawodnicy mogą płynąć na wszystkich dystansach walcząc o tytuł mistrza szkoły w pływaniu.
ZAPISY DO 30.03.2016 W GABINECIE WF
Pamiętaj!
każdy udział w zawodach jest premiowany dodatkową oceną bdb lub celującą z wf. Na zwycięzców czekają nagrody.
WYNIKI REKRUTACJI
Lista główna uczestników projektu: "Młodzi technicy we współczesnej Europie"
- Masny Jerzy
- Wituła Michalina
- Wojtala Aneta
- Szczypińska Wioletta
- Żelazo Klaudia
- Bażanowski Katia
Lista rezerwowa uczestników projektu: "Młodzi technicy we współczesnej Europie"
- Mika Edyta
- Dzida Dominika
- Jankowska Adrianna
Przypominamy, że zajęcia z przygotowania językowo- kulturowego rozpoczynają się w środę (tj. 9 marca 2016) o godz. 1510 w sali 39. Obecność na zajęciach obowiązkowa.
Projekt realizowany jest w ramach projektu systemowego:
"Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego" realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Wyniki rekrutacji - Czechy
W wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 08.03.2016 r. przez komisję w składzie:
- Jarosław Kinalski ? przewodniczący
- Anna Smusz-Waberska ? członek
- Joanna Nadgórska ? członek
- Maria Potyka ? członek
ustalono skład listy rankingowej uczestników projektu: "Młodzi technicy we współczesnej Europie"
- Masny Jerzy
- Wituła Michalina
- Wojtala Aneta
- Szczypińska Wioletta
- Żelazo Klaudia
- Bażanowski Katia
Młodzi technicy we współczesnej Europie ? grupa "portugalska"
Dnia 28 lutego minął pierwszy tydzień stażu zagranicznego uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie im. Karola Miarki. Dla przypomnienia ? 12 osobowa grupa wyjechała do Portugalii, aby tam zdobywać nowe umiejętności w zawodach technik obsługi turystycznej oraz technik informatyk.
Przed wyjazdem, uczniowie wzięli udział w serii spotkań, mających na celu przygotowanie ich do wyjazdu. Uczestniczyli oni w dwudziestogodzinnym kursie języka portugalskiego. Odbyły się także spotkania z psychologiem oraz pedagogiem, mające na celu między innymi poznanie sposobów radzenia sobie ze stresem. Uczestnicy stażu zostali także zapoznani z regulaminem, programem przebiegu praktyk oraz otrzymali informację o firmach, w których mieli pracować.
Grupa każdego dnia, uczestniczy w uzupełniających zajęciach językowych w miejscu ich zakwaterowania. Lekcje są prowadzone w wyjątkowo ciekawy sposób ? gry i zadania wymyślane przez Panią Anę zamieniają zwykłą naukę w dobrą zabawę. Praktyki przebiegają bardzo sprawnie i przyjemnie, bariera językowa nie jest dla uczniów PZS2 żadnym problemem ? poranne lekcje języka pomagają w kontakcie z pracownikami i mieszkańcami. Pogoda w Esposende o tej porze roku momentami przypomina polską, późną wiosnę ? temperatury wahają się od 8 do 20 stopni. Nad oceanem wieje dosyć silny, ale przyjemny wiatr, który w połączeniu z widokiem zachodzącego słońca i pięknymi falami wprawia w prawdziwie magiczny nastrój. Wspólne wyjścia na spacery lub siłownię czy jogging stanowią stały dzienny rytuał. Dzięki takiej formie wspólnego spądzania czasu oraz spożywanym razem posiłkom, uczestnicy wyjazdu mają okazję lepiej się ze sobą poznać i zintegrować. Miejscowe, tradycyjne potrawy są bardzo smaczne, nie brakuje też smaków znanych z Polski, choć czasem w nieco zmienionej formie. Do tej pory uczniowie mieli okazję przekonać się, jak pięknym miastem jest Porto z zapierającymi dech w piersi widokami oraz ciekawymi atrakcjami turystycznymi, takimi jak spacer urokliwymi uliczkami starego miasta, rejs statkiem po rzece Douro czy też zwiedzenie sławnej winnicy ?Ferreira Porto?.
Obecnie grupa, która odbywa staż w Portugalii ma okazję gościć dyrektora PZS2, który spędzi z nimi kilka następnych dni.
Warto także wspomnieć, że przed nimi jeszcze 2 kolejne wycieczki. Pierwsza ? do Viana do Castelo ? miejscowości słynącej z budynków pochodzących z kilku różnych stuleci, a więc reprezentującymi różne style architektoniczne, oraz druga - do Bragi ? jednego z najstarszych miast w Portugalii, z bardzo bogatą historią, sięgającą 2000 lat.
Więcej informacji na temat naszego pobytu można znaleźć na Facebook?u na stronie:
www.facebook.com/Młodzi-technicy-we-współczesnej-Europie-grupa-portugalska-613257948813691/
Galeria zdjęć - Szkoła - Wycieczki - 2016.02.28 - Młodzi technicy we współczesnej Europie ? grupa "portugalska" (24) |
NASI UCZNIOWIE W REPREZENTACJI POLSKI
Pewno nie wszyscy wiecie, ale wśród naszych uczniów mamy kilka prawdziwych sportowych pereł. Arcytrudna sztuka zakwalifikowania się do składu kadry narodowej w swojej kategorii wiekowej udała się trzem naszym uczniom. Są to: Natan Fiedeń (kl 2 Tok), Patryk Błaszczyk ( kl 4 Hot) oraz Wioletta Mazur (kl 3 LOB)
Natan Fiedeń (kl 2 Tok), lekkoatleta z LKS Pszczyna. Jest sprinterem specjalizującym się w biegu na 400 m. To złoty medalista ostatniej Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży w Łodzi. Ogromnym sukcesem było zakwalifikowanie się do reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata Juniorów Młodszych w lekkiej atletyce, które odbyły się w Cali w Kolumbii.
Patryk Błaszczyk (kl 4 Hot), lekkoatleta pochodzi z Ustki. Jego domeną są biegi długie, specjalizuje się w przełajach. Jest wielokrotnym medalistą Mistrzostw Polski. Został powołany do reprezentacji Polski na zeszłoroczne mistrzostwa świata w biegach przełajowych juniorów, które odbyły się w chińskim Guiyang:
http://www.gp24.pl/sport/art/4851119,patryk-blaszczyk-z-ustki-powolany-do-reprezentacji-polski,id,t.html
Obaj nasi kadrowicze tak bardzo wzmocnili szkolną reprezentację lekkoatletyczną, że drużyna PZS nr 2 dzięki pewnemu zwycięstwu na mistrzostwach rejonowych, po raz pierwszy uczestniczyła w zawodach lekkoatletycznych szczeblu wojewódzkim. Tam rywalizując między innymi ze Szkołami Mistrzostwa Sportowego nasi chłopcy, zajęli piąte miejsce.
Indywidualnie dwa złote medale zdobyli Patryk Błaszczyk w biegu na dystansie 1500 m (4:13:98) oraz Natan Fiedeń w biegu na dystansie 400 m (49,06).
Wioletta Mazur (kl 3 LOB) to nasz ostatni ujawniony talent. Zawodniczka młodzieżowego koła Strzeleckiego KBS Pszczyna w styczniu otrzymała powołanie do Kadry Polski Juniorów w Strzelectwie Sportowym w konkurencjach pistoletowych.
Fitness
Co robić, kiedy zimowa chandra przygniecie Cię jak dwutonowy odważnik? Idź na fitness. Tak też zrobiła grupa blisko 20 dziewczyn, która we wtorek 23 lutego, w drugim tygodniu ferii, przyszła na halę POSiR, by pod bacznym okiem pani instruktor Ani Kozińskiej spalić zbędne kalorie i dobrze się bawić. Zajęcia trwały pełne 2 godziny. Wysoka intensywność ćwiczeń TBC, układ na stepach, z wykorzystaniem przyborów, wyciszający i wzmacniający PILATES to tylko niektóre formy fintess, które mogły poznać uczestniczki zajęć POPP (głównie uczennice PZS 2 w Pszczynie). Każda uczestniczka zajęć na pewno będzie mogła powiedzieć, że ruch sprawia radość i zadowolenie. Odpowiadając na pytanie, czy będzie kontynuacja - jeśli tylko będziecie chętne - OCZYWIŚCIE!!!
BARDZO DZIĘKUJE, ZA WASZĄ OBECNOŚĆ I UŚMIECH MIMO TAK DUŻEGO WYSIŁKU. ZAPRASZAM NA KOLEJNE ZAJĘCIA FITNESS. WASZA PANI INSTRUKTOR.
Nasi na Facebooku
Zapraszamy do odwiedzenia blogów prowadzonych przez uczniów naszej szkoły biorących udział w projekcie finansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego pt: ?Młodzi technicy we współczesnej Europie?. Jego celem jest wyjazd na 4 ? tygodniową praktykę 12 uczniów do Portugalii i 13 uczniów do Włoch, podniesienie ich kompetencji językowych oraz umiejętności zawodowych.
Projekt realizowany jest w ramach projektu systemowego "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego" w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 (PO WER).
Organizacja studniówek
Dyrekcja wraz z Radą Rodziców informuje, że została podpisana umowa na organizowanie studniówek z Domem Przyjęć "MARKOWY". Wobec powyższego od 2018r. wszystkie studniówki będą organizowane w w/w lokalu. Szczegółowe informacje wraz z ofertą są dostępne do wglądu w sekretariacie szkoły.
Powiatowy Konkurs na Prezentację Multimedialną z Matematyki 2016
Powiatowe Ognisko Pracy Pozaszkolnej w Pszczynie zaprasza do udziału w szóstym powiatowym konkursie na najciekawszą prezentację multimedialną o tematyce matematycznej.
Cele konkursu:
- Popularyzacja matematyki wśród młodzieży.
- Promowanie technologii informacyjnej jako narzędzia przekazu.
- Wdrażanie do wykorzystania technologii komputerowej w nauczaniu matematyki.
- Mobilizacja młodzieży do twórczego myślenia i kreatywnego spędzania czasu wolnego.
Najlepsze prace zostaną nagrodzone.
Termin nadsyłania prac upływa 31 marca 2016 r.
Serdecznie zapraszamy!
Strona 69 z 118