Chcemy pomagać! Chcemy działać!
W minionym roku nasza szkoła zaangażowała się w wiele przedsięwzięć charytatywnych zarówno w naszym powiecie, jak i poza nim. Jest to szczególnie cenne w tych trudnych czasach, napawa optymizmem i wiarą w lepsze jutro. Jesteśmy dumni, że mamy tak wielu młodych ludzi, którzy zauważają obok siebie drugiego człowieka. We współpracy z zaprzyjaźnioną grupą "Zaangażowanych" zorganizowaliśmy trzy świąteczne kiermasze charytatywne, plenerowy piknik, koncert oraz akcję szafowania. W grudniu uczniowie zorganizowali świąteczne paczki dla seniorów ? podopiecznych Zakładu Pięlęgnacyjno ? Opiekuńczego w Pszczynie oraz kolędowali w czasie wielu akcji charytatywnych. W szkole cały czas prowadzona jest zbiórka nakrętek i grosików dla najmłodszych potrzebujących. W ostatnim czasie włączyliśmy się również w zbiórkę sprzętu komputerowego dla afgańskich dzieci oraz materiałów szkolnych i pięlegnacyjnych dla dzieci z Tanzanii. Uczniowie chętnie angażują się w akcje społeczne i charytatywne, zainspirowani i wspierani przez rodziców i nauczycieli rozwijają swoje skrzydła. W minionym roku wspólnie udało się na zebrać kwotę 96 583,73zł.
Zapewne to nie koniec szkolnych akcji, jeszcze wiele pozostało do zrobienia, pomysłów młodzieży nie brakuje, już pojawiły się propozycje kolejnych inicjatyw, o których będziemy informować na bieżąco.
Za pomoc i otwarte serca dziękujemy.
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 - Akcje charytatywne- KLIKNIJ TUTAJ!
Warsztaty kulinarne ? WŁOSKIE MAKARONY
Uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w kolejnej odsłonie warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Bartka Puchałkę, szefa kuchni bielskiej restauracji ?Chopina 5?, absolwenta naszej szkoły. Tym razem szkolne pracownie gastronomiczne wypełniły aromaty i smaki Włoch. Uczestnicy warsztatów przygotowali bowiem makarony, ucząc się krok po kroku technik sporządzania ciasta, a także nadzień, sosów i innych dodatków. W efekcie powstały kulinarne dzieła sztuki, apetyczne i aromatyczne włoskie pasty: tagliatelle z sosem pomidorowym i mulami, przypominające ufo ravioli podane z krewetkami, borowikowe tortellini oraz pieczołowicie lepione agnolotti z pieczonym łososiem. Palce lizać!
Już teraz zapraszamy na kolejną edycję warsztatów
III i IV runda Bielskiej Ligi Strzeleckiej
16 grudnia 2021r. uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie, uczestnicy zajęć POPP wystartowali w III rundzie Bielskiej Ligi Strzeleckiej. We współzawodnictwie zespołowym: Paulina Kubica, Piotr Lazar i Kamil Polok zajęli miejsce 4.
Indywidualnie:
Paulina Kubica ? miejsce 6
Piotr Lazar - miejsce 11
Amelia Pinocy - miejsce 13
Kamil Polok ? miejsce 17
Marta Piekarczyk ? miejsce 24
Dawid Kopiecki ? miejsce 25
Po III rundach plasujemy się na miejscu 3 w ogólnej klasyfikacji szkół.
18 stycznia 2022r. odbyła się IV runda Ligi Strzeleckiej w Bielsku- Białej na strzelnicy ?Ermador?. W strzelaniu w karabinka sportowego, drużyna w składzie: Paulina Kubica, Kamil Polok i Amelia Pinocy oraz skład drużyny w karabinie pneumatycznym: Paulina Kubica, Amelia Pinocy i Piotr Lazar, wywalczyli miejsce V.
W klasyfikacji indywidualnej po obu strzelaniach:
Paulina Kubica ? miejsce 9
Piotr Lazar - miejsce 5
Amelia Pinocy - miejsce 29
Kamil Polok ? miejsce 10
Marta Piekarczyk ? miejsce 16
Dawid Kopiecki ? miejsce 13
Nadia Moląg ? miejsce 24
Sabina Nowak ? miejsce 15 (uzyskała najwyższy wynik strzelania z karabinka sportowego pośród wszystkich uczestników)
Eksperyment pedagogiczny - ?Rozwijam skrzydła ? steward / stewardessa na medal?
W ramach eksperymentu pedagogicznego: ?Rozwijam skrzydła ? steward/stewardessa na medal? w dniu 19.01.2022 r. zostały przeprowadzone z młodzieżą klasy 2Ttl zajęcia online na temat:
?Bezpieczeństwo i komfort pasażerów na pokładzie samolotu przed startem?.
Spotkanie online odbyło się dzięki uprzejmości pani Anny Grzegórskiej, która posiada bardzo bogate doświadczenie w branży lotniczej, ale i nie tylko. Wedding planner, coach i mentor. Swą przygodę z lotnictwem rozpoczęła w 2006 roku w EUROLOT S.A. na stanowisku personelu pokładowego oraz szefa pokładu. Po dwóch latach przesiadła się z ART-ów na Boeingi 737 i reprezentowała barwy Norwegian Ari Shuttle,a do 2017 roku latała na pozycji szefa pokładu.
Za pomocą przygotowanej bardzo interesującej prezentacji multimedialnej pani Ania opowiedziała nam o bezpieczeństwie na pokładzie samolotu, procedurach awaryjnych i udzielaniu pierwszej pomocy. Poruszyła również zagadnienia dotyczące wizerunku pracownika linii lotniczych, procesu rekrutacji oraz innych dotychczas nieznanych nam ciekawostek.
Utwierdziła nas w przekonaniu, że bycie stewardessą uczy jak ważne w tym zawodzie są relacje i komunikacja. Jak bardzo należy zwracać uwagę na każdy najmniejszy szczegół w kontaktach z pasażerami oraz to, że podstawowym celem tej pracy jest dostarczenie klientowi najlepszej obsługi na każdym poziomie - od startu do lądowania.
Celem spotkania było rozwijanie kompetencji oraz wiedzy uczniów do pracy w zawodzie steward/stewardessa. Przygotowanie ucznia do pracy z ludźmi, do pracy w niestandardowych warunkach, odpowiedzialności za drugiego człowieka oraz dobrej organizacji pracy. Serdecznie dziękujemy za poświęcony czas i przekazanie nam nowej interesującej wiedzy!
Organizatorem spotkania była Pani Barbara Cichocka-Krawczyk.
Mamy tytuł "BRĄZOWEJ SZKOŁY 2022" w rankingu Perspektywy!
Po całym roku pracy otrzymaliśmy wielkie wyróżnienie. Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie ma wysokie noty i w rankingu najlepszych liceów i techników w Polsce 2022 nasza szkoła otrzymała tytuł "Brązowa Szkoła 2022". Wybór odpowiedniej szkoły jest niezwykle istotny dla młodego człowieka. Ranking Perspektywy umożliwia porównywanie szkół, sprawdzanie ich sukcesów i dobrych stron.
Zachęcamy do wyboru naszej szkoły!
Zbiórka dla Fundacji "Samaki" w Pszczynie
W związku z wyjazdem do Tanzanii organizatorów Fundacji "Samaki" w Pszczynie, chcielibyśmy pomóc kilku tanzańskim rodzinom, a zwłaszcza dzieciom. Do najbliższego piątku tj. 21.01.2022 r. zbieramy dla nich ubrania, zabawki oraz przybory szkolne.
Mamy również prośbę od sióstr z Tanzanii, które koło Kili prowadzą dom dla małych dzieci o wsparcie akcji poprzez przekazanie pampersów, chusteczek nawilżających oraz mleka dla wcześniaków. Rzeczy można zostawić w gabinecie pedagogów, sekretariacie lub pokoju Pani woźnej.
W razie pytań prosimy o kontakt.
Dziękujemy
Uwaga! Przygotowanie pedagogiczno- kulturowe
Przygotowanie pedagogiczno-kulturowe dla uczniów wyjeżdżających na staż do Portugalii odbędzie się w środę (19.01.2022 r.) o godz. 8.00 w sali nr 39.
Grupa: technik informatyk, technik elektryk, technik mechatronik, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
Uwaga! Pasjonaci białego szaleństwa
Już 24 stycznia 2022r. organizujemy wyjazd doskonalący nasze umiejętności w jeździe na nartach i snowboardzie. Wszystkich chętnych prosimy o szybkie zapisywanie się u pani Kozińskiej w gabinecie lub Messenger. Liczba miejsc ograniczona-15 miejsc! Zapisz się i zapłać 20 zł! Wyjazd 24 stycznia (poniedziałek) spod szkoły o godz. 8.00. Zbiórka 7.50. Koszt przejazdu- 20 zł. Na miejscu sami kupujecie karnet (ceny ok. 80 zł za 3 godziny, plus 10 zł kaucja za kartę w zależności od stacji narciarskiej). Sprawny sprzęt. Możliwość wypożyczenia sprzętu na miejscu.
Gorąco zapraszam
Anna Kozińska
Zawody w narciarstwie alpejskim i swonboardzie
Jeśli kochasz jazdę na nartach i snowboardzie i jeździsz bardzo dobrze, a także startowałeś lub chcesz wystartować w zawodach, koniecznie zgłoś się do pokoju wf-istów lub pisemnie do pani Ani Kozińskiej na Messenger. 27 stycznia br. odbędą się zawody w narciarstwie alpejskim i snowboardzie. Gorąco zapraszamy do zgłoszeń.
Warsztaty kulinarne- makarony
Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych, kucharzy na warsztaty kulinarne o tematyce makaronowej, które odbędą się 17 stycznia (poniedziałek) o godzinie 15.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Bartosz Puchałka.
Zapisy u pani Marii Potyki. Ilość miejsc ograniczona.
Uwaga! Spotkanie organizacyjne dla osób wyjeżdżających na praktyki do Portugalii z projektu Bilet do kariery- I
Spotkanie organizacyjne przed wyjazdem na staż do Portugalii odbędzie się w środę (12 stycznia) w sali nr 10.
Obecność obowiązkowa wraz z opiekunami!
- godz. 16.00 - technik ekonomista, technik reklamy, technik organizacji turystyki
- godz. 17.00 - technik informatyk, technik elektryk, technik mechatronik, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
Informacja w sparwie organizacji ruchu drogowego na terenie szkoły
Wjazd na teren szkoły będzie możliwy:
- do szkoły wejściem głównym od ul. Szymanowskiego oraz od strony obiektów sportowych,
- do internatu od strony Szymanowskiego (byłe wejście do ARiMR),
- do pływalni od strony byłego kortu tenisowego.
Wyniki rekrutacji do projektu w ramach akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe 2021-1-PL01-KA121-VET-000004137
Po dokonaniu potwierdzenia uczestnictwa w projekcie, do projektu zakwalifikowali się:
1. Donata Wilk
2. Weronika Karwacka
3. Sandra Łuszczyńska
4. Dominik Goczoł
5. Marek Filapek
6. Justyna Krasoń
7. Oliwier Stalmach
8. Paulina Zuber
9. Anna Walencik
10. Kamila Zieleźnik
11. Aleksander Sojka
12. Dawid Janota
13. Szymon Kędzior
14. Bartosz Gaj
15. Kamil Krawiec
16. Krzysztof Otremba
17. Alicja Mączka
18. Kacper Gołka
19. Jakub Pudełko
20. Sebastian Nowak
21. Adam Ziebura
22. Kamil Kwoska
23. Marcin Noga
24. Sandra Stefaniak
Lista rezerwowa (alfabetycznie):
1. Norbert Borys
2. Milena Klimczyk
3. Martyna Kościelny
4. Kamila Kędzior
5. Batosz Lorek
6.Maryna Kościelny
7. Grzegorz Masny
8. Sonia Rygiel
9. Miłosz Skrzypczyk
10. Patryk Solarski
11. Magdalena Tomanek
12. Martyna Wróbel
11. Tymofii Yusupov
Wesołych Świąt!
Świąt wypełnionych radością i miłością, niosących spokój i odpoczynek.
Nowego Roku spełniającego wszelkie marzenia, pełnego optymizmu, wiary, szczęścia i powodzenia.
życzy Dyrekcja Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie
Wyniki rekrutacji uczniów do projektu w ramach akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe 2021-1-PL01-KA121-VET-000004137
Po ostatecznym ustaleniu budżetu projektu przez Narodową Agencję zmniejszyła się liczba miejsc w projekcie do 24 mobilności.
Pozostałe warunki udziału w projekcie pozostają bez zmian.
W związku z tym, do projektu zakwalifikowały się osoby, które uzyskały podczas rekrutacji 31 i więcej punktów.
1. Donata Wilk
2. Weronika Karwacka
3. Sandra Łuszczyńska
4. Dominik Goczoł
5. Marek Filapek
6. Justyna Krasoń
7. Oliwier Stalmach
8. Paulina Zuber
9. Anna Walencik
10.Kamila Zieleźnik
11. Aleksander Sojka
12. Dawid Janota
13. Szymon Kędzior
14. Karolina Kowalik
15. Wiktoria Smaga
16. Agnieszka Motyka
17. Bartosz Gaj
18. Kamil Krawiec
19.Krzysztof Otremba
Prosimy osoby, które zakwalifikowały się do projektu o pisemne potwierdzenie swojego udziału w projekcie do dnia 20.12.2021 (poniedziałek) do godziny 12.00 droga mailową u Pani Moniki Działkowskiej (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
Pozostałe osoby, które wzięły udział w rekrutacji znajdują się na liście rezerwowej.
Magia 10 Muzy - najlepsza etiuda filmowa naszych uczniów
W ubiegłym miesiącu uczniowie kierunków reklamowych i fotograficznych z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie oraz Zespołu Szkół Silesia w Czechowicach-Dziedzicach uczestniczyli w międzyszkolnym konkursie na realizację krótkiej etiudy filmowej. Warunkiem koniecznym było ukazanie minimum 4 planów fotograficzno-filmowych. Dla wyjaśnienia: np. plan amerykański to kadr ukazujący filmowanego bohatera od kolan w górę. Z projektem najlepiej poradziły sobie Karolina Wrzoł i Marysia Ciesielczyk (klasa 3 technikum fotografii ZS Silesia), Maja Kozik (klasa 1 technikum fotografii PZS 2) oraz Mateusz Małek, Jowita Ladrowska, Dawid Furczyk i Marysia Grynpeter (klasa 3 technikum reklamy PZS 2).
Gratulujemy i zapraszamy do obejrzenia zwycięskiego filmu!
https://youtu.be/_Sx1_a8dSKY Hejt w internecie
https://youtu.be/K5al95ybUJ4 Love story
https://youtu.be/YVqEk9i369k Dziwny sen
Warsztaty kulinarne: desery bożonarodzeniowe w nowej odsłonie
We wtorek 14 grudnia w naszej nowej pracowni cukierniczej odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone tematyce świątecznych deserów. Zajęcia prowadził absolwent naszej szkoły Bartosz Puchałka - z zawodu kucharz, pasjonat prawdziwego jedzenia i miłośnik finezyjnych słodkości. Pod jego kierunkiem uczniowie przygotowali świąteczne desery w nowoczesnej odsłonie, które smakiem i zapachem przybliżyły uczestnikom atmosferę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, a swoim wyglądem i misternym wykończeniem zachęcały amatorów słodkości do konsumpcji.
Podczas warsztatów uczniowie przygotowali dwa wspaniałe monodesery składające się z kilku elementów:
- brownie z bakaliami, musu pomarańczowego z czekoladą, konfitury z marakui i figi, zamszu czekoladowego,
- ciasta migdałowego, lemon curd, bezy włoskiej, galaretki pomarańczowej, ciasta cygaretkowego.
To były niezapomniane warsztaty, które pozwoliły uczestnikom uzupełnić wiedzę i udoskonalić posiadane już umiejętności w zakresie przygotowania innowacyjnych deserów i świątecznych słodkości.
Świąteczne warsztaty kulinarne "Boże Narodzenie na słodko"
Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych, kucharzy oraz cukierników na świąteczne warsztaty kulinarne "Boże Narodzenie na słodko", które odbędą się 14 grudnia (wtorek) o godzinie 15.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Bartosz Puchałka.
Zapisy w internacie u pani Marii Potyki do 10 grudnia. Ilość miejsc ograniczona.
III miejsce w grze strategicznej ?Chłopska Szkoła Biznesu?
W dniu 18 listopada 2021 r. w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery, który w tym roku odbywa się pod hasłem ?Ekwiwalent za talent? uczniowie z klasy 2 Technikum Informatycznego: Piotr Hess i Damian Noworyta pod opieką Kingi Grygier wzięli udział w ciekawej grze planszowej pt.: ?Chłopska Szkoła Biznesu?. Spotkanie warsztatowe odbyło się w pszczyńskim skansenie a zorganizowane zostało przez Powiatowy Urząd Pracy w Pszczynie oraz Doradców z Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Katowicach.
Gra została opracowana we współpracy z Towarzystwem Miłośników Andrychowa w programie ?Muzeobranie 2009?. Fabuła nawiązuje do działalności produkcyjnej i handlowej rzemieślników z tkackiego ośrodka andrychowskiego w XVIII wieku. Każdy gracz wciela się w rolę jednego z andrychowskich rzemieślników: kowala, piekarza lub tkacza, który produkuje i sprzedaje bryki handlowe, chleby lub lniane płótna. Rola gracza jest oznaczana wizytówką ? identyfikatorem rzemieślnika zawieszanym na szyi. Celem graczy jest zebranie jak największego majątku liczonego w złotych górskich (waluta gry), dzięki transakcjom z innymi graczami i realizowaniu wypraw handlowych na planszy (mapie Europy).
Nasi Gracze rywalizowali z sześcioma innymi szkołami i spisali się rewelacyjnie, zajmując III miejsce oraz zdobywając nagrody rzeczowe. Nasi Informatycy wykazali się zdolnościami opracowania strategii działania, sztuką negocjacji czy asertywnością. Uczniowie oprócz nagród, zdobyli również wiedzę o swoich mocnych stronach, przydatnych na przyszłym rynku pracy.
Strona 14 z 120