Drukuj

Owoce morza wkroczyły na polskie stoły względnie niedawno, cieszą się jednak niebywałą i wciąż rosnącą popularnością. Naturalnie dopełniają menu i są znakomitą alternatywą dla ryb. Często nie wiemy jednak, jak się za nie zabrać, by wydobyć z potraw maksimum smaku i aromatu.

Warsztaty kulinarne, które odbyły się w pracowni gastronomicznej naszej szkoły 6 marca 2023 r. były świetną okazją, by zgłębić i opanować kilka przydatnych kulinarnych umiejętności.

Wszystkie dania były przygotowane od podstaw. Podczas warsztatów, trwających około cztery godziny, uczestnicy poznali techniki filetowania różnych ryb min. turbota jak również opanowali sposób obróbki ośmiornicy, krewetek i muli. Poznali też wyjątkowy smak miecznika.

Ogromną frajdę sprawiło uczestnikom przygotowanie tych delikatnych przysmaków krok po kroku.

Zajęcia prowadził – pasjonat sztuki kulinarnej, absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Obecnie stażysta restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie, która jako jedyna w Polsce ma przyznaną prestiżową gwiazdkę Michelin, finalista ogólnopolskiego Konkursu World Skills Poland w kategorii gotowanie.