Drukuj

W październiku odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne. Ich celem było poznanie typowych potraw kuchni włoskiej oraz nabycie profesjonalnych umiejętności ich sporządzania. Pod czujnym okiem szefa kuchni Bartosza Puchałki uczniowie doskonalili swoje umiejętności manualne, sporządzając samodzielnie popularne włoskie przysmaki, między innymi:

· Gnocchi z pesto i kurczakiem a la capresse gotowanym metodą sous vide

· Risotto grzybowe w duecie z truflową oliwą

· Foccacia z pomidorami, dojrzewającą szynką i mozzarellą w ziołowej pierzynce

· Ravioli con uovo z płynnym żółtkiem i smażoną szałwią

Uczestnicy warsztatów mieli do dyspozycji ciekawe menu i najwyższej jakości składniki, które wypełniły pracownie gastronomiczne aromatem włoskich potraw. Przygotowane pod okiem szefa kuchni dania wyróżniały się wspaniałym smakiem, kolorowa dekoracją i profesjonalną ekspedycją. Spotkanie z kuchnią włoską było czasem pełnym smaku, dobrej energii i miłej atmosfery.