Drukuj

16 listopada br. w pracowniach gastronomicznych odbyły się długo oczekiwane warsztaty kulinarne ?Smaki jesieni, czyli dynia, topinambur, burak i warzywa korzeniowe?, które poprowadził Bartosz Puchałka - absolwent naszej szkoły, szef kuchni Restauracji ? Chopina 5? w Bielsku- Białej. Swoją pasją do gotowania i kreatywnością tworzenia ciekawych potraw zainspirował naszych uczniów do rozwijania pasji kulinarnych. W trakcie warsztatów uczniowie pod czujnym okiem szefa kuchni przygotowali: aromatyczną zupę krem z buraka i pierożkami z wędzonym twarogiem, dyniowe risotto z chipsami z jarmużu, filet z pstrąga z puree z topinamburu i czarną soczewicą oraz kurczaka sous vide z dodatkami. Przygotowane dania wyróżniały się wspaniałym smakiem i aromatem, niebanalną dekoracją oraz profesjonalnym podaniem. Zwieńczeniem zajęć była wspólna degustacja. To było popołudnie intensywnej pracy i nauki, które wzbogaciło warsztat naszych uczniów o nowe umiejętności.