Drukuj

Nie od dziś wiadomo, że podróże kształcą. A jeśli do podróży dodać, że organizowane są w celach zdobycia doświadczenia zawodowego i podniesienia kwalifikacji, to efekt uzyskany po powrocie może naprawdę robić wrażenie.

W marcu br. sześć uczennic Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w czterotygodniowym stażu organizowanym w ramach projektu ?Nowe cele, nowe szanse? o numerze 2018-1-PL01-KA102-049433, który realizowany jest w ramach akcji 1. ? Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+.

Staże zagraniczne, to nowoczesny model edukacji, który pomaga rozwijać takie kompetencje, jak umiejętność pracy w grupie, konstruktywne rozwiązywanie problemów, czy decyzyjność. To również zaangażowanie w działanie, samodzielność i atrakcyjna pozycja na drodze budowania swojej ścieżki kariery. Wyjazdy zagraniczne kształcą i dają możliwość rozwoju zawodowego uczniów w międzynarodowych projektach. Wszystko po to, by lepiej zaplanować swoją przyszłość.

Przed wyjazdem uczennice PZS nr 2 przeszły intensywny kurs języka czeskiego, po zakończeniu którego otrzymały certyfikat językowy. Część kursu przed stażem obejmowała również przygotowanie kulturowe, a także kwestie radzenia sobie ze stresem, czy rozłąki z rodziną. 

Partnerem czeskim, który od lat współpracuje z dyrekcją Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie jest Gymnázium A Střední Odborná Škola w Podbořanach, czyli gimnazjum i liceum zawodowe. Na miejscu partner zapewnia polskim stażystom zakwaterowanie, posiłki, atrakcje i oczywiście praktyki zawodowe, po zakończeniu których uczestnicy otrzymują dokument Europass Mobilność potwierdzający nabyte kwalifikacje i umiejętności w innym kraju europejskim.

Dziewczyny pracowały w trzech restauracjach: Restaurace Slunce, Restaurace Národní Dům i Restaurace Růže w miejscowości Podbořany , gdzie zajmowały się przygotowywaniem posiłków dla klientów, obsługą gości oraz pracą za barem. Dla techników żywienia najważniejszą kwestią było oczywiście poznanie tradycyjnej kuchni czeskiej. Po powrocie uczennice PZS nr 2 potrafią m.in. na trzy sposoby przygotować popularne knedliki, czy buchty, tamtejszy rodzaj drożdżówek.

Po skończonej pracy partner zagraniczny dbał o atrakcje dla stażystek z Pszczyny ? relaks w grocie solnej, odpoczynek na basenie, squash, zwiedzanie manufaktury witraży, czy muzeum chmielu w Żatecu ? mieście leżącym nad rzeką Ohrzą, które należy do najstarszych miast w Czechach. W weekendy organizowane były całodzienne wycieczki do czeskich miast. Uczestniczki projektu zwiedziły m.in. Pilzno, Pragę, czy Karlowe Wary.