Drukuj

Dnia 26 lutego br. czternaścioro uczniów klasy pierwszej i trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz
z opiekunem Agnieszką Paszek wybrało się do Warszawy, aby obejrzeć największe w Polsce (i w Europie Centralnej) targi branży cukierniczej i lodziarskiej ? EXPO SWEET 2020. Udział w Expo Sweet był doskonałą okazją, aby poznać najnowsze trendy w branży.

Na miejscu można było zapoznać się z bogatą ofertą  najważniejszych firm oferujących maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, ale też właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, w których serwuje się ?coś słodkiego?.

 

Uczniowie mieli okazję podziwiać wystawione  w witrynach kolorowe i zachwycające wyroby cukiernicze prezentowane przez wystawców, jak i nowoczesne urządzenia wykorzystywane w cukierniach. Wzięli także udział w krótkich prezentacjach oraz skorzystali z możliwości degustacji m.in. deserów lodowych, kawy, pianek, ciasteczek w czekoladzie i pieczywa.  Dużą atrakcją była możliwość podziwiania na żywo mistrzowskiego tortu Jowity Woszczyńskiej z cukierni ?Sowa?. To arcydzieło, w którym można dostrzec  liczne nawiązania do symbolów Polski,  wygrało Mistrzostwa Świata w Mediolanie!

Ogromną popularnością cieszył się jeden z gości specjalnych targów ? szwajcarski szef kuchni i krytyk kulinarny, posiadacz niesamowitych wąsów Kurt Scheller, z którym chyba wszyscy zwiedzający chcieli pstryknąć pamiątkowe zdjęcie.

Tego dnia na targach można było również podziwiać dzieła najmłodszych adeptów cukiernictwa  podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Dwanaście zespołów zaprezentowało dwa torty: dekoracyjny oraz degustacyjny interpretujące temat ?Igrzyska olimpijskie?.

Po odwiedzeniu targów grupa wykorzystała resztę wolnego czasu na zwiedzenie Zamku Królewskiego oraz spacer uliczkami Starego Miasta, przechodząc obok najbardziej charakterystycznych dla Stolicy miejsc.  Późnym wieczorem wszyscy zmęczeni, ale bardzo zadowoleni  wrócili do domu.