Drukuj

"Gotowanie jest jak miłość.
Należy do niego podejść bez opamiętania

albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

19 maja w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie odbył się I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięli uczniowie szkoły z kierunków gastronomicznych oraz drużyny przybyłe z Hiszpanii, Niemiec i Republiki Czeskiej.

Pracownia gastronomiczna PZS2 jest miejscem, w którym oprócz regularnych zajęć praktycznych, coraz częściej odbywają się warsztaty kulinarne, czy konkursy, gdzie młodzi kreatorzy smaku, mogą wykazać się swoimi talentami. Pierwszy raz w historii szkoły konkurs kulinarny miał charakter międzynarodowy.

Uczestnicy mieli dwie godziny na przygotowanie dania, którego głównym składnikiem był kurczak. Profesjonalne jury, składające się z doświadczonych szefów kuchni, oceniało estetykę podania, wykorzystanie produktu, higienę i czystość stanowiska pracy oraz oczywiście smak potraw.
Dziewięć dwuosobowych drużyn wykazało się pomysłowością i zaangażowaniem, aż do ostatniej minuty. Tego typu wydarzenia zachęcają młodzież do doskonalenia umiejętności w sztuce kulinarnej. Spotkania z wykwalifikowanymi kucharzami jeszcze w czasie nauki szkolnej dają uczniom możliwość poznania świata profesjonalnej gastronomii.
Zwycięstwo przypadło Florianowi Möhring i Tino Paul - drużynie pochodzącej z Niemiec, z placówki Fachschulzentrum Freiberg-Zug, która od lat jest szkołą partnerską Powiatowego Zespołu Szkół nr 2. Nasze uczennice Żaneta Górka i Wiktoria Chmiel zajęły II miejsce, a na III pozycji uplasowały się ex aequo drużyna z Czech i drugi zespół Polski.

Dla wszystkich I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w PZS2 był festiwalem dobrych smaków. Mamy nadzieję, że dla naszych zagranicznych gości stanie się również miłym wspomnieniem z pobytu w Polsce.

Zmagania uczestników oceniali: Piotr Polak, szef Restauracji Kameralna w Pszczynie, Sebastian Humski ? szef kuchni Zajazdu Hetman w Lgocie Murowane oraz Adrian Bogdan, szef kuchni restauracji Słowianka w Bielsku Białej.
Sponsorzy konkursu, bez których oprawa całego wydarzenia nie byłaby tak bogata: Restauracja Słowianka Bielsko- Biała, Dworek New Restaurant, Restauracja Kameralna w Pszczynie, Technica z Ochab Małych, Tree Nuts z Jankowic, Restauracja Zacisze z Brześć, Studio Figura Czechowice Dziedzice, Hotel Kotarz Brenna, Restauracja Kogut i Kurka Goczałkowice- Zdrój, Farutex Bielsko- Biała, Simon Kontakt Czechowice-Dziedzice, klep z porcelaną i szkłem "Szkiełko" z Pszczyny. Eko kurczaki wykorzystane podczas konkursu pochodziły z firmy Eko Wizja.

Był to pierwszy konkurs kulinarny o zasięgu międzynarodowym organizowanym w Powiatowym Zespole Szkół nr 2. Na szczęście planowana jest już kolejna edycja, która tym razem odbędzie się za granicą.