Drukuj

24 listopada 2016 w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem.

 

Motywem przewodnim w gotowaniu była królowa sezonu jesiennego ? dynia, która nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje. Uczniowie klas gastronomicznych pod okiem szefa kuchni oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z PZS2 gotowali trzy potrawy z dyni: Klasyk, czyli zupa krem z dyni; risotto dyniowe oraz placki z dyni. Wszystkie potrawy były autorstwa naszego gościa.

 

 


Warsztaty kulinarne to nie tylko świetna atmosfera i doskonała forma spędzania czasu poza lekcjami. Dla przyszłych kucharzy to przede wszystkim okazja do nauki, poznawania nowych smaków i zapachów, które rozchodzą się po korytarzach szkoły.
Nasi uczniowie czekają z niecierpliwością na kolejne spotkanie z Piotrem Polakiem. Jest on wyjątkowo charyzmatyczną i inspirująca postacią zarażająca pomysłami i chęcią zdrowego odżywiania.


W grudniu motywem przewodnim warsztatów kulinarnych będą świąteczne tradycje. Nie tylko uczniowie czekają na wspólne gotowanie z kucharzem, jest też spore zainteresowanie ze strony nauczycieli, by coś pysznego podpatrzeć i dodać do swojego świątecznego menu:)