Możesz się nauczyć:
- produkcji gastronomicznej, praktycznego stosowania zasad racjonalnego żywienia ludzi zdrowych oraz żywienia dietetycznego dzieci i dorosłych,
- podstaw prowadzenia rozliczeń finansowych w gastronomii,
- organizacji imprez turystycznych oraz przyjęć okolicznościowych,
- tworzenia i prowadzenia własnej firmy,
- stosowania w praktyce podstawowych zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa gospodarce rynkowej.
Masz możliwość:
- podjąć studia na uczelni wyższej, bądź kontynuować naukę w szkołach licencjackich,
- odjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, itp.), służbie zdrowia (sanatoria żłobki, służby sanitarne),
- podjęcia pracy w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, (domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty),
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich i agroturystyki lub zająć się przygotowaniem potraw na wesela, chrzty czy bankiety.
Nauka kończy się uzyskaniem tytułu ?Technika Kucharza? - po zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego, oraz możliwość zdania matury.